Oedeemtherapie

 


Oedeem ([ui-deem]) is een ophoping van vocht in het weefsel wat veroorzaakt wordt door een verstoorde aan- en afvoer.

Er zijn verschillende soorten oedeem, de meest bekende zijn veneus oedeem en lymfe oedeem.

  • Veneus oedeem wordt veroorzaakt door een slecht werkend bloedvatsysteem, waardoor het bloed onvoldoende naar het hart teruggevoerd kan worden. Dit oedeem staat ook wel bekend als CVI (chronische veneuze insufficiëntie).
  • Lymfe oedeem wordt veroorzaakt door een niet goed functionerend lymfesysteem. Dit kan ontstaan door een operatie, radiotherapie of een ontsteking (wondroos). In dit geval spreekt men van een secundair lymfe oedeem. Er kan ook sprake zijn van een primair lymfe oedeem, dan is de werking van het lymfesysteem in aanleg (bij de geboorte) niet goed.
  • Een ander minder bekend en minder voorkomende vorm is lipoedeem. Dit is een chronische aandoening, die voornamelijk bij vrouwen voorkomt. Het betekent letterlijk een ophoping van vet en vocht, vooral rond de heupen en in de benen.

De oedeemfysiotherapeut maakt gebruik van verschillende gespecialiseerde technieken, om het oedeem te behandelen. Deze kunnen zijn:

 - manuele lymfedrainage

- compressietherapie

- lymfe taping

- fascie technieken

- oefentherapie

Manuele lymfedrainage: een specifieke zachte massagetechniek om het lymfesysteem te stimuleren het lymfevocht beter af te voeren.

Compressietherapie: door middel van zwachtelen proberen het oedeem volume te verminderen.

Lymfe taping: met een rekbare tape wordt het lymfesysteem ondersteund in de afvoer van lymfevocht. De tape kan meerdere dagen blijven zitten, is over het algemeen hypoallergeen en geeft geen belemmering in het bewegen.

Fascie technieken: losmaken van verklevingen van huidlagen,  waardoor doorbloeding en het functioneren van het lymfesysteem verbeterd kan worden. De verklevingen kunnen ontstaan door bijvoorbeeld operaties en bestralingen (littekenweefsel).

 Oefentherapie: oefentherapie is gericht op het optimaliseren van de functie van het lichaamsdeel waarin zich het lymfoedeem bevindt.

 Voor meer informatie over oedeem kijk op de website www.lymfoedeem.nl

In onze praktijk is Yvonne Stekelenburg-Wolters de oedeem therapeut.